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Consultant (from 1988):

  • Bordeaux in many Châteaux (Classified growth, Crus Bourgeois and famous Crus), and in various AOC.
  • France in different structure of production
  • International: Spain (Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Rueda, Galicia, Valdepeñas,…), Italy, Chile, Argentina, Serbia, China, Lebanon, Georgia, South África…

Lecturer :

  • ISVV / University of Enology de BORDEAUX- FRANCE
  • BORDEAUX SCIENCES AGRO – BORDEAUX – FRANCE
  • UTALCA / University de TALCA – CHILI

Continuing education (from 1988)

  • Tasting /degustation, Vinification in White (dry and sweet), Rose and Red – Oxygen and wine – Wine and Oak – Clarification and Fining- Filtration – Preparation of wines for the bottling…
  • ISVV / University of Enology of BORDEAUX – Chamber of Commerce of BORDEAUX – France – Private structure
  • Superior School of CHANGINS – SUIZA
  • WORLDSOM – Chamber of Commerce of BORDEAUX- FRANCE

International Senior Expert :

  • Fort the European Community for different misions “ Evaluation of Wine Quality in Vineyard and Wines”
  • Audit Appraisal and relations between potential of the vineyards and expression of the wines – Check of the existing vineyard and definition of the new plantation

Conferences

  • Bordeaux the birth and technical expertise of blending – Art of Blending – AMSTERDAM – November 2017
  • Origine et Développement de la Vigne et du Vin, en parallèle de l’Homme moderne – Pugnac/France -Novembre 2017
  • Approche de la clarification en vue de l’embouteillage – 16ième Forum des Œnologues de Bourgogne –DAVAYE/France –Février 2017
  • Approche de la clarification en vue de l’embouteillage – 16ième Forum des Œnologues de Bourgogne –DAVAYE/FRANCE
  • Option de Vinification en fonction de la contamination en Botrytis – Séminaire Œnologie / UTALCA- CURICO- CHILE – Juillet 2016
  • Possibilité d’utilisation de produits allergènes, comme produits « transitoires » dans l’élaboration des vins.
  • Association des Œnologues du Canada /Montréal Juin 2016
  • Clarification des vins et conséquences œnologiques – Université de TALCA- CHILI / Novembre 2015
  • Rôle et utilisation des enzymes en Œnologie/ Association des Œnologues du Canada / Montréal Juin 2015
  • Clarification et collage des vins / Association des Œnologues du Canada / Montréal Juin 2014
  • Rôle, Importance et Conséquences de l’oxygène dans les vins / Association des Œnologues du Canada / Montréal Juin 2013
  • Préparation des vins à l’embouteillage – Université de TALCA- CHILI /Mayo 2013
  • Elaboration des vins liquoreux / Association des Œnologues canadiens/Montréal juin 2012
  • Les vins de Sauternes / Sélections Mondiales du Canada / Québec 2011
  • Genèse d’un nouvel indice de Filtrabilité / Italie Enoforum Mai 2011
  • Les filtrations dans les vins – Association des Œnologues / Montréal Septembre 2010
  • Participation aux Journées Internationales du Malbec / Cahors Avril 2008 – Mendoza Décembre 2008 : Spécificité du Malbec en Côtes de Bourg
  • La préservation du fruit dans la préparation du vin à la mise en bouteilles– 2005 Matinée des Œnologues Bordeaux
  • Origine de la Vigne en Andalousie – Congrès des Œnologues de France / Meknès 2004 (en collaboration avec Jacques Blouin)
  • Utilisation des enzymes en Œnologie – 2003 (Enoforum – Italie)
  • Vinification des vins de qualité – 2001 (Associazione Enologi Italiani)
  • Influence de la souche de levure sur l’aspect variétal des vins blancs – Rencontres Œnologiques / Bordeaux 1999

Revue des Œnologues

Bulletin de l’OIV

Revue Française d’ Oenologie (1987)

Viti (1989)

Vignes et Vins Publication – Numéros spéciaux – Ouvrage collectif / Rédacteur H. Romat

  • 1987 : « Matériaux de conditionnement des vins »
  • 1988 : « Le bouchage des vins tranquilles »
  • 1989 : « Aspect actuel de la viticulture  » en collaboration avec J.Bouard

Connaissance de la Vigne et du Vin

  • 1986 : « Etude de l’utilisation des parois métalliques poreuses frittées pour la filtration des vins » H Romat, JJ.Descout, G.Guimberteau

Revista ENOLOGIA

Construction project of Wineries

Construction of the winery: analysis of the difficulties and propositions of adapted solutions among the different aims, making the general specification tab in independent view of the suppliers.

EXPERIENCE OF DIFFERENT REALIZATION OF SPECIFICATIONS TAB

  • Ysios Winery – and partially of Campo Viejo-Juan Alcorta / Rioja – Spain
  • Viña Selentia Winery (Santa Helena) – Colchagua / Chile
  • Rehabilitations of various existing wineries in France y and in International

Acquisition of Vineyards

Analysis of the qualitative potential and proposition of valuation

Experience

  • France: Classified Growths (St Emilion, and Médoc) , and various vineyard
  • Spain: Rioja, Ribera del Duero, Navarra, Rueda, Valdepeñas
  • Chili: from Colchagua to Casablanca
  • Argentina : Mendoza, San Juan, San Rafael

In the NEWS .… see also « Press » 

E. PEYNAUD heritage, in Amateur of Bordeaux by Myriam Huet

« … Highly qualified, he is a real scientist of wine. But precisely because he is thoroughly familiar with all the means available to the winemaker, it is strongly convinced that there is a third way, between archaism and hyper technology, a path that keeps the integrity of the wine. What grow a very good soil, well manage the vine, develop a good expressive of the wine, if at the end one crushes fruit and minerality with too marked oak aging or with unsuitable filtration? Its knowledges allows to be extremely exacting. … »